Marokańskie pulpeciki z kaszą bulgur i zieloną papryką
Składniki:
- 200g kaszy bulgur (np. marki Halina BIO)
- 500g wołowiny mielonej
- 1 cebula drobno posiekana
- 2 łyżeczki kuminu w całości,
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
- 1 łyżka świeżej posiekanej kolendry
- 1 łyżka świeżej posiekanej pietruszki
- 1 łyżka startego imbiru
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- Sól, pieprz
Składniki na sos:
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 cebula drobno posiekaną
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/2 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka posiekanej kolendry
- 1 garść drobnej zielonej papryki
Metoda:
Kaszę bulgur gotujemy według instrukcji na opakowaniu
Wszystkie składniki na klopsiki mieszamy ze sobą i formujemy klopsiki.
Smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju.
Na tej samej patelni przygotowujemy sos. Smażymy cebulę z czosnkiem aż się delikatnie zarumieni. Dodajemy pomidory, kumin, paprykę w proszku i sól.
Dodajemy pulpety i gotujemy pod przykryciem przez 20 minut.
Na osobnej patelni przygotowujemy zielone papryczki. Rozgrzewamy suchą patelnię i smażymy papryczki aż lekko zmiękną i nabiorą koloru. Połowę dodajemy do sosu i dusiły jeszcze 10 minut.
Napisz komentarz
Komentarze