Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
czwartek, 28 marca 2024 18:30
Reklama
ReklamaCentrum Drewna Gryfów - Profesjonalny skład drewna
Reklama
Reklama
Reklama

Marokańskie pulpeciki z kaszą bulgur i zieloną papryka

Zaskakujący przepis na przepyszne wołowe klopsy po marokańsku w towarzystwie kaszy bulgur. W aromatycznym i gęstym sosie pomidorowym będą smakować każdemu miłośnikowi wyrazistej kuchni.
Marokańskie pulpeciki z kaszą bulgur i zieloną papryka

Marokańskie pulpeciki z kaszą bulgur i zieloną papryką

Składniki:

  • 200g kaszy bulgur (np. marki Halina BIO)
  • 500g wołowiny mielonej
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 2 łyżeczki kuminu w całości,
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
  • 1 łyżka świeżej posiekanej kolendry
  • 1 łyżka świeżej posiekanej pietruszki
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • Sól, pieprz

Składniki na sos:

  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 cebula drobno posiekaną
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka posiekanej kolendry
  • 1 garść drobnej zielonej papryki

Metoda:

Kaszę bulgur gotujemy według instrukcji na opakowaniu

Wszystkie składniki na klopsiki mieszamy ze sobą i formujemy klopsiki.

Smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju.

Na tej samej patelni przygotowujemy sos. Smażymy cebulę z czosnkiem aż się delikatnie zarumieni. Dodajemy pomidory, kumin, paprykę w proszku i sól.

Dodajemy pulpety i gotujemy pod przykryciem przez 20 minut.

Na osobnej patelni przygotowujemy zielone papryczki. Rozgrzewamy suchą patelnię i smażymy papryczki aż lekko zmiękną i nabiorą koloru. Połowę dodajemy do sosu i dusiły jeszcze 10 minut.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama