Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
czwartek, 25 kwietnia 2024 23:55
Reklama
ReklamaCentrum Drewna Gryfów - Profesjonalny skład drewna
Reklama
Reklama

Dziś obchodzimy Dzień polskiej żywności

Dzień polskiej żywności przypada 25 sierpnia, święto jest obchodzone od 2013 roku. Data nie jest przypadkowa, pod koniec sierpnia stragany i sklepowe półki są pełne polskich świeżych warzyw i owoców, a rolnicy świętują dożynki i cieszą się zbiorami.
  • Źródło: Kalbi
Dziś obchodzimy Dzień polskiej żywności

Autor: Pixabay

Celem Dnia polskiej żywności jest przypomnienie, jak ciekawa i bogata jest oferta rodzimych producentów żywności. Wydarzenie nie promuje jednego produktu, ale całą branżę. 

To idealna okazja, aby powrócić do nieco zapomnianych już, klasycznych dań, ale także na nowo zinterpretować dobrze znane przepisy kulinarne. Nawet „stare, dobre” potrawy można przyrządzić w niecodzienny sposób, wystarczy zajrzeć do blogów kulinarnych! Tam jest mnóstwo inspiracji na bardzo ciekawe potrawy i przekąski. Dowiedli tego blogerzy, którzy w ramach obchodów Dnia polskiej żywności wzięli udział w specjalnej akcji kulinarnej i dzielili się przepisami i pomysłami na polskie produkty. W Dniu polskiej żywności warto przygotować sobie posiłek przygotowany tylko z rodzimych składników, poeksperymentować w kuchni, zaszaleć i przypomnieć sobie smaki dzieciństwa. W ramach Dnia polskiej żywności organizowane były konkursy, plebiscyty i promocje na wybrane artykuły spożywcze.  

Inicjatorami nietypowego święta są twórcy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Przedsięwzięcie to ma na celu propagowanie rodzimych artykułów spożywczych i ich wytwórców.

Jakie według Was danie jest najbardziej typowe dla polskiej kuchni? Czekamy na Wasze komentarze. 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
ReklamaPunk Pobrań COVID-19 i badania laboratoryjne
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaPizzeria Marezo Lubań
Reklama