Mówi się, że najlepsze na świecie frytki można zjeść w Belgii, a konkretnie w Brukseli. Trudno się dziwić – belgijskie frytki powstają z odmian najlepszych ziemniaków, smażone są na tłuszczach zwierzęcych, co daje im niezwykły smak i wyjątkową chrupkość. Pierwsze zapiski na temat frytek pojawiły się w XV wieku i pochodzą oczywiście z Belgii. Jak twierdzą Belgowie, ich narodowe danie zrodziło się w Walonii, w której płynie rzeka Meuse. Podczas mroźnej zimy gruba warstwa lodu na rzece zabrała mieszkańcom ich podstawowe źródło pożywienia – ryby. Jedynym produktem, jaki posiadali były ziemniaki, którym nadawali kształt rybek i smażyli na wołowym oleju.
Obecnie frytki zjemy na całym świecie. Przybierają różne kształty i formy. Na pewno są bardzo smaczne, chociaż nie koniecznie zdrowe. Jednak raz na jakiś czas można pozwolić sobie na takie danie i dziś właśnie jest takie dzień bo frytki, obchodzą swoje święto.
Napisz komentarz
Komentarze