Mało który wyrób ma taką moc i tak uzależnia jak czekolada. Jak na tak bogatą historię, może dziwić, że jej smakosze dopiero w 2009 roku wpadli na powołanie oficjalnego święta. Data 7 lipca odnosi się do wprowadzenia czekolady do Europy, choć znali ją już Majowie. Dzisiaj chyba żadnego łakomczucha nie trzeba zachęcać do świętowania.
Czym właściwie jest czekolada? To wyrób cukierniczy sporządzany z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego (masło kakaowe) lub innego tłuszczu roślinnego, środka słodzącego i innych dodatków, a w przypadku czekolady mlecznej także z mleka. W celu uzyskania miazgi kakaowej i tłuszczu kakaowego, ziarna kakaowca poddaje się fermentacji, suszy i rozciera. Kolejnym etapem produkcji jest konszowanie.
Za najzdrowszą czekoladę uważa się gorzką. Im więcej procent kakao, a mniej cukru, tym lepiej. Na taką mogą pozwolić sobie nawet osoby cierpiące na cukrzycę, ponieważ ma ona niski wskaźnik glikamiczny, co oznacza, że nie powoduje szybkiego wzrostu i spadku cukru w organizmie.
Jest wiele powodów, dla których warto spożywać gorzką czekoladę. Te najważniejsze dotyczą zdrowia, bowiem substancje zawarte w gorzkiej czekoladzie pomagają na wielu frontach. Magnez w gorzkiej czekoladzie jako jeden ze składkiów, wpływa na poprawę myślenia, koncentracji, rozjaśnia umysł.
To również doskonała „bomba energetyczna”, którą zawsze warto mieć pod ręką. Z pewnością lepiej dodaje energii niż wszelkie napoje energetyczne lub różnego rodzaju słodycze pełne niezdrowego cukru. Już jedna, dwie kostki dostarczą dużą dawkę potrzebnej dla organizmu energii. Oprócz magnezu w gorzkiej czekoladzie znajdziemy też żelazo, niacynę i flawonoidy.
Wielu łasuchów wybiera jednak czekoladę mleczną i nie ma się co dziwić, jest ona słodka, a nie cierpka jak gorzka, co znaczy, że jest bardziej przyjemna dla naszego podniebienia. Nie zależnie jaką czekoladę lubicie, warto na jej kawałek się dzisiaj skusić.
Napisz komentarz
Komentarze