Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
piątek, 29 marca 2024 13:05
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaNeoPunkt Lubań sprawdź na Allegro

Mniam! Dziś Światowy Dzień Czekolady

Dziś warto sobie pozwolić na małe co nieco, bo obchodzimy Światowy Dzień Czekolady. Czy jest ktoś, to nie lubi tego przysmaku?
  • Źródło: Kalbi/Red.
Mniam! Dziś Światowy Dzień Czekolady

Autor: Pixabay

Mało który wyrób ma taką moc i tak uzależnia jak czekolada. Jak na tak bogatą historię, może dziwić, że jej smakosze dopiero w 2009 roku wpadli na powołanie oficjalnego święta. Data 7 lipca odnosi się do wprowadzenia czekolady do Europy, choć znali ją już Majowie. Dzisiaj chyba żadnego łakomczucha nie trzeba zachęcać do świętowania.

Czym właściwie jest czekolada? To wyrób cukierniczy sporządzany z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego (masło kakaowe) lub innego tłuszczu roślinnego, środka słodzącego i innych dodatków, a w przypadku czekolady mlecznej także z mleka. W celu uzyskania miazgi kakaowej i tłuszczu kakaowego, ziarna kakaowca poddaje się fermentacji, suszy i rozciera. Kolejnym etapem produkcji jest konszowanie. 

Za najzdrowszą czekoladę uważa się gorzką. Im więcej procent kakao, a mniej cukru, tym lepiej. Na taką mogą pozwolić sobie nawet osoby cierpiące na cukrzycę, ponieważ ma ona niski wskaźnik glikamiczny, co oznacza, że nie powoduje szybkiego wzrostu i spadku cukru w organizmie. 

Jest wiele powodów, dla których warto spożywać gorzką czekoladę. Te najważniejsze dotyczą zdrowia, bowiem substancje zawarte w gorzkiej czekoladzie pomagają na wielu frontach. Magnez w gorzkiej czekoladzie jako jeden ze składkiów, wpływa na poprawę myślenia, koncentracji, rozjaśnia umysł.

To również doskonała „bomba energetyczna”, którą zawsze warto mieć pod ręką. Z pewnością lepiej dodaje energii niż wszelkie napoje energetyczne lub różnego rodzaju słodycze pełne niezdrowego cukru. Już jedna, dwie kostki dostarczą dużą dawkę potrzebnej dla organizmu energii. Oprócz magnezu w gorzkiej czekoladzie znajdziemy też żelazo, niacynę i flawonoidy. 

Wielu łasuchów wybiera jednak czekoladę mleczną i nie ma się co dziwić, jest ona słodka, a nie cierpka jak gorzka, co znaczy, że jest bardziej przyjemna dla naszego podniebienia. Nie zależnie jaką czekoladę lubicie, warto na jej kawałek się dzisiaj skusić. 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
ReklamaZakład pogrzebowy ZGiUK Lubań
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama