Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
środa, 8 maja 2024 18:55
Reklama
ReklamaCentrum Drewna Gryfów - Profesjonalny skład drewna
Reklama
ReklamaNeoPunkt Lubań sprawdź na Allegro

Bataty na trzy sposoby

Pieczone ziemniaki z ogniska to klasyk, który wszyscy znamy. W Anglii zaś słynne ziemniaczane danie kryje się pod nazwą „jacket potato” czyli pieczony ziemniak w mundurku z farszem. Idąc dalej tym tropem zamieniamy ziemniaka na jego słodszego i zdrowszego kuzyna - batata. W smaku przypomina skrzyżowanie ziemniaka z marchewką, a bogactwem mikroelementów i witamin nie ma sobie równych. Przedstawiamy batata w trzech odsłonach, każdy przepis inspirowany jest innym kierunkiem świata. Indie, Meksyk czy Grecja, który kraj zagości na Twoim stole?
Bataty na trzy sposoby

Bataty na trzy sposoby

12 umytych batatów włożyć w całości do piekarnika i piec w temperaturze 200°C, 40-50 min do czasu aż z łatwością będzie można nakłuć je widelcem.


Indie

Składniki (4 porcje):

80 g BIO Szpinaku młodego marki Eisberg

puszka ciecierzycy

½ cebuli

ząbek czosnku

łyżka soku z limonki

pół szklanki mleka kokosowego

pół szklanki bulionu warzywnego

3 łyżki oliwy

łyżeczka czerwonej papryki

łyżeczka kurkumy

łyżeczka curry

sól

pieprz

Przygotowanie:

Cebulę zeszklić na oliwie, dodać czosnek oraz odsączoną ciecierzycę. Całość zalać bulionem, dodać szpinak. Mieszać do momentu, aż liście zmniejszą swoją objętość. Następnie dodać mleko kokosowe oraz przyprawy i sok z limonki. Odparować nadmiar wody do uzyskania kremowej konsystencji. Farsz nakładać na połówki upieczonych batatów.

 

Meksyk

Składniki (4 porcje):

150 g mieszanki Finezja mix z roszponką marki Eisberg

pół puszki czerwonej fasoli

pół puszki kukurydzy

dojrzały pomidor

połowa czerwonej papryki

mała cebula

sok z połówki limonki

łyżeczka płatków chilli

3 łyżki śmietany

świeża kolendra

Przygotowanie:

Pomidor, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę, umieścić w dużej misce. Dodać Finezję mix,
kukurydzę i odsączoną fasolę. Całość wymieszać z płatkami chilli i sokiem z limonki. Doprawić solą
i pieprzem do smaku. Farsz nakładać na połówki upieczonych batatów. Serwować ze śmietaną i listkami kolendry.

 

Grecja

Składniki (4 porcje):

160 g BIO Szpinaku młodego marki Eisberg

ser feta 80 g

4 łyżki jogurtu greckiego

pół szklanki szczypiorku

łyżeczka startej skórki z cytryny

ząbek czosnku

mieszanki świeżych ziół do smaku (kolendra, oregano, mięta, koperek)

pieprz

sól

Przygotowanie:

Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany szczypiorek, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. Mieszać na małym ogniu przez około 4 minuty. Potem dodać fetę, jogurt, skórkę z cytryny oraz poszatkowane zioła i przyprawy. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Upieczone bataty naciąć wzdłuż i „otworzyć”. Nałożyć farsz i udekorować świeżym szczypiorkiem.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
hebel 11.05.2020 15:38
Najsmaczniejsze są zwyczajnie z ogniska. Na dworze kopiemy szeroki i niezbyt głęboki dołek. Palimy chwasty i łęty z kartofli. Jak mamy odpowiednio gorącego popiołu to wrzucamy ziemniaczki najlepiej swieżo wykopane. Pieczemy aż będą dobre a lepiej ciut dłużej. Pyszności:)

Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaPunk Pobrań COVID-19 i badania laboratoryjne
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaPowiat Lubań
Reklama