Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
czwartek, 28 marca 2024 10:35
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaNeoPunkt Lubań sprawdź na Allegro

Na kwarantannie podjadaj zdrowo: 3 pomysły na fit kanapki bez pieczywa

Przedłużająca się kwarantanna z powodu koronawirusa sprawia, że większość czasu spędzamy w domach. Nasze mieszkania zyskały nowe funkcje stając się nie tylko przestrzenią do relaksu, ale też pracy. To z kolei sprawia, że śniadanie i lunch jemy w domu, ale też znacznie częściej zaglądamy do lodówki w poszukiwaniu czegoś smakowitego. I chociaż zwykła kanapka może wydawać się czymś niewinnym, to jednak zbyt duża ilość pieczywa nie sprzyja zachowaniu szczupłej sylwetki. Dlatego wypróbuj alternatywę dla tradycyjnych kanapek – poznaj propozycje na przekąski bez pieczywa.
Na kwarantannie podjadaj zdrowo: 3 pomysły na fit kanapki bez pieczywa

Takie kanapki to dobra propozycja dla osób, które chcą ograniczyć ilość spożywanego pieczywa albo po prostu poeksperymentować. Są nie tylko smaczne, ale też proste i szybkie w przygotowaniu. – Dobrym zamiennikiem pieczywa i bazą dla tego typu przekąsek mogą być świeże warzywa, np. sałata, cykoria lub cukinia. Ważne, aby takie kanapki były różnorodne i bogate w składniki odżywcze. Dlatego wybierajmy chude wędliny, które mają niewiele tłuszczu i cholesterolu, ale są bogatym źródłem białka, np. szynkę wieprzową gotowaną lub Kurpiowskie Specjały. Wędliny zawierają także żelazo, cynk, fosfor i witaminy z grupy B, czyli B1 i B2, które poprawiają przemianę materii i wspomagają układ nerwowy. Aby ułatwić sobie przygotowanie kanapek można sięgnąć po gotowe wędliny w plastrach – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Kanapka z cykori z szynką Kurpiowskie Specjały i cytrynowym sosem

Składniki:
– Szynka Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol (ok. 250 g)
– groszek konserwowy (1 puszka)
– papryka świeża czerwona (1 sztuka)
– jajka ugotowane na twardo (3 szt.)
– ser żółty (150 g)
– sos wiosenny

Sos wiosenny

Składniki:
– sok z jednej cytryny
– olej (50 ml)
– natka pietruszki, koperek, szczypiorek (1 garść)
– sól, cukier, pieprz ziołowy do smaku.


Wykonanie sosu: posiekane zioła i wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Wykonanie sałatki: szynkę, paprykę, jajka i ser żółty pokroić w drobną kostkę. Dodać groszek konserwowy i sos wiosenny – całość dokładnie wymieszać. Gotową sałatkę można wyłożyć do listków cykorii, radicio lub innej sałaty. Gotowe, smacznego!


Tortille z liśćmi szpinaku i schabem Kurpiowskie Specjały

Składniki:

2 placki tortilli

100 g schabu Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol

100 g młodego szpinaku

8 plastrów pomidora

1 żółta papryka

3 łyżki majonezu

2 łyżki jogurtu naturalnego

sól

pieprz do smaku

Przygotowanie:

Na podgrzane na suchej patelni tortille położyć plasterki schabu, liście młodego szpinaku, plasterki pomidora i pokrojoną w paseczki paprykę. Majonez połączyć z jogurtem, dodać wyciśnięty czosnek, doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Sos czosnkowy rozprowadzić na warzywach i zwinąć tortille w rożki.

 

Roladki z cukinii z sałatą, oliwią i szynką gotowaną

Składniki:

1 duża cukinia

oliwa z oliwek

szynka gotowana w plastrach ZM Pekpol (tyle plastrów, ile roladek)

sałata strzępiasta

pieprz

oliwa

natka pietruszki

wykałaczki

Przygotowanie:

Cukinię pokroić wzdłuż na cienkie plasterki. Posmarować oliwą i posypać ziołami. Cukinię usmażyć na patelni grillowej do zarumienienia.
Na cukinię położyć liść sałaty, plasterek szynki i posypać pieprzem lub ziołami, do środka włożyć natkę pietruszki, ciasno zawinąć. W środek roladki wbić wykałaczkę i nadziać na nią roladkę. W ten sam sposób przygotować wszystkie roladki.

 

Smacznego!



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Waga ciężka 07.04.2020 08:00
Jeszcze trochę, głód do du...y zajrzy i to i fit się skończy ??

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaPowiat Lubań
Reklama