Takie kanapki to dobra propozycja dla osób, które chcą ograniczyć ilość spożywanego pieczywa albo po prostu poeksperymentować. Są nie tylko smaczne, ale też proste i szybkie w przygotowaniu. – Dobrym zamiennikiem pieczywa i bazą dla tego typu przekąsek mogą być świeże warzywa, np. sałata, cykoria lub cukinia. Ważne, aby takie kanapki były różnorodne i bogate w składniki odżywcze. Dlatego wybierajmy chude wędliny, które mają niewiele tłuszczu i cholesterolu, ale są bogatym źródłem białka, np. szynkę wieprzową gotowaną lub Kurpiowskie Specjały. Wędliny zawierają także żelazo, cynk, fosfor i witaminy z grupy B, czyli B1 i B2, które poprawiają przemianę materii i wspomagają układ nerwowy. Aby ułatwić sobie przygotowanie kanapek można sięgnąć po gotowe wędliny w plastrach – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.
Kanapka z cykori z szynką Kurpiowskie Specjały i cytrynowym sosem
Składniki:
– Szynka Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol (ok. 250 g)
– groszek konserwowy (1 puszka)
– papryka świeża czerwona (1 sztuka)
– jajka ugotowane na twardo (3 szt.)
– ser żółty (150 g)
– sos wiosenny
Sos wiosenny
Składniki:
– sok z jednej cytryny
– olej (50 ml)
– natka pietruszki, koperek, szczypiorek (1 garść)
– sól, cukier, pieprz ziołowy do smaku.
Wykonanie sosu: posiekane zioła i wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Wykonanie sałatki: szynkę, paprykę, jajka i ser żółty pokroić w drobną kostkę. Dodać groszek konserwowy i sos wiosenny – całość dokładnie wymieszać. Gotową sałatkę można wyłożyć do listków cykorii, radicio lub innej sałaty. Gotowe, smacznego!
Tortille z liśćmi szpinaku i schabem Kurpiowskie Specjały
Składniki:
2 placki tortilli
100 g schabu Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
100 g młodego szpinaku
8 plastrów pomidora
1 żółta papryka
3 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól
pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na podgrzane na suchej patelni tortille położyć plasterki schabu, liście młodego szpinaku, plasterki pomidora i pokrojoną w paseczki paprykę. Majonez połączyć z jogurtem, dodać wyciśnięty czosnek, doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Sos czosnkowy rozprowadzić na warzywach i zwinąć tortille w rożki.
Roladki z cukinii z sałatą, oliwią i szynką gotowaną
Składniki:
1 duża cukinia
oliwa z oliwek
szynka gotowana w plastrach ZM Pekpol (tyle plastrów, ile roladek)
sałata strzępiasta
pieprz
oliwa
natka pietruszki
wykałaczki
Przygotowanie:
Cukinię pokroić wzdłuż na cienkie plasterki. Posmarować oliwą i posypać ziołami. Cukinię usmażyć na patelni grillowej do zarumienienia.
Na cukinię położyć liść sałaty, plasterek szynki i posypać pieprzem lub ziołami, do środka włożyć natkę pietruszki, ciasno zawinąć. W środek roladki wbić wykałaczkę i nadziać na nią roladkę. W ten sam sposób przygotować wszystkie roladki.
Smacznego!
Napisz komentarz
Komentarze