Szpinak zawiera wiele cennych składników odżywczych – witamin i soli mineralnych oraz beta-karoten i luteiny, które są silnymi przeciwutleniaczami. Liście szpinaku są bogate szczególnie w witaminę C, żelazo, potas, magnez i kwas foliowy. Odżywcze właściwości i wartość szpinaku znana była już w starożytnej Persji, dlatego warzywo to nazywane było "perskim zielem". W XI wieku szpinak przywieziony został na tereny dzisiejszej Hiszpanii i stamtąd powędrował do kolejnych krajów Europy. Przez jakiś czas znany był jako "warzywo hiszpańskie", a następnie "potrawa florencka". Warto dostarczy swojemu organizmowi porcję szpinaku, a przepisów na jego wykorzystanie jest mnóstwo. Wiosną warto pić koktajl ze szpinakiem, który będzie pyszny, pożywny, świeży i cudownie zielony!
Składniki:
- dwie garści szpinaku
- 1 banan
- pół awokado
- pół jabłka
- 1/3 limonki lub cytryny
- 250 ml wody
Przygotowanie:
Wszystkie składniki należy umyć, jabłko, banana i awokado obrać ze skórek. Pokroić na mniejsze części i umieścić w blenderze. Dodać szpinak i wycisnąć sok z limonki lub cytryny. Całość zalać wodą i zmielić w blenderze. Do smaku można dodać szczyptę soli, a dla tych co lubią bardziej słodko - łyżeczkę miodu.
Smacznego!
Napisz komentarz
Komentarze