Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
piątek, 29 marca 2024 09:22
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Klopsiki z czerwonej soczewicy z ratatouille i sosem pomidorowym

Ciekawy przepis na wegetariańskie klopsiki z czerwonej soczewicy, podawane z pomidorowym sosem i francuskim specjałem – ratatouille. Z pewnością będzie to niezwykle atrakcyjna propozycja na wiosenny, lekki obiad, który umili chwile spędzone w domu.
Klopsiki z czerwonej soczewicy z ratatouille i sosem pomidorowym

Klopsiki z czerwonej soczewicy z ratatouille i sosem pomidorowym

Składniki:

Klopsiki;

200g czerwonej soczewicy (np. marki Halina)

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

1 opakowanie szpinaku

1 łyżeczka suszonego tymianku

1 łyżeczka suszonego majeranku

4 łyżki mąki z ciecierzycy

sól i pieprz

oliwa

Ratatouille:

1 czerwona papryka pokrojona w kostkę

1 mała cukinia pokrojona w kostkę

1 czerwona cebula pokrojona w kostkę

1 pomidor pokrojony w kostkę

1 ząbek czosnku drobno posiekany

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 łyżka czerwonego octu winnego

suszony tymianek

sól i pieprz

oliwa

Sos pomidorowy:

sos pomidorowy:

1 puszka krojonych pomidorów

1 ząbek czosnku drobno posiekany

1 łyżeczka cukru

1 łyżka świeżej posiekanej bazylii

1 łyżka świeżego posiekanego oregano

sól i pieprz

oliwa

Wykonanie:

Soczewice ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę dodać cebulę i smażyć przez 2 minuty, następnie dodać czosnek i szpinak, smażyć przez kolejne 2 minuty aż szpinak zmięknie. Wymieszać wszystkie składniki klopsików. Jeśli masa będzie zbyt luźna dodać więcej mąki. Uformować klopsiki i piec w piekarniku w 180C przez 30 minut.

Rozgrzać oliwę na patelni, dodać paprykę i smażyć przez 1 minutę, następnie dodać cebulę i smażyć kolejną minutę. Dodać cukinię i czosnek i smażyć przez kolejne 2 minuty na koniec dodać pomidory, ocet, natkę i przyprawy. Dokładnie wymieszać.

Wszystkie składniki sosu, poza ziołami, podgrzać w rondelku i gotować przez 5 minut. Zblendować i dodać zioła

Klopsiki podawać z ratatouille i sosem pomidorowym.

Smacznego!


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaPunk Pobrań COVID-19 i badania laboratoryjne
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama