Chociaż przywykliśmy do kupnego makaronu, zrobienie go w domu jest w rzeczywistości bardzo proste. Sięgamy po produkty z półki po prostu z wygody. Teraz, kiedy może go brakować na sklepowych półkach warto wiedzieć jak zrobić makaron w domu.
Potrzebujemy:
- 200 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 żółtka
- po 1 łyżeczce soli i oliwy
Przygotowanie:
- Na stolnicę lub blat przesiać mąkę, uformować kopczyk. Dodać sól, w środek wbić jajka i żółtka, dolać oliwę i stopniowo łączyć ze sobą składniki zagarniając mąkę do środka. Zagnieść gładkie i sprężyste ciasto, uformować kulkę. Zawinąć w folię i odstawić na ok. 1/2 godziny.
- Ciasto podzielić na pół i kolejno rozwałkowywać na placki, podsypując mąką. Każdy placek podzielić na pół, posypać mąką i ułożyć obie połówki jedna na drugą. Zwinąć je w rulon i pokroić. Rozsypać kluski po stolnicy. Powtórzyć z drugim plackiem.
- Zagotować i osolić wodę. Makaron gotować do czasu aż będzie al dente.
Smacznego!
Przepis ze strony: https://www.kwestiasmaku.com/
Napisz komentarz
Komentarze