Z dżemem, marmoladą lub czekoladą. Mogą też być na słono. Wszyscy uwielbiamy rogale i rogaliki! Dziś właśnie obchodzimy Dzień Rogalika więc nie żałujcie sobie. Można je kupić w sklepie lub upiec samemu, a takie świeże, pachnące i prosto z piekarnika smakują chyba najlepiej. Jak zrobić drożdżowe rogaliki? Mamy dla Was przepis.
Składniki:
drożdże 30 g
mleko 3,2% 1/2 szklanki
cukier 3-4 łyżki
mąka tortowa ok. 300 g
masło 80 g
śmietana 18 % 2 łyżki
jajo kurze 1
żółtko jaja kurzego 1
cukier wanilinowy 8g
marmolada lub masło czekoladowo-orzechowe np. Nutella
Przygotowanie:
Mleko podgrzać do letniej temperatury, pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i mąki. Wszystkie składniki rozetrzeć na gładko, odstawić na 10-15 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiać do miski. Zimne masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać roztrzepane jajko i żółtko, pozostałą ilość cukru i cukru wanilinowego, śmietanę. Wszystkie składniki wymieszać, następnie zagnieść na stolnicy oprószonej mąką. Ciasto zagniatać, aż będzie elastyczne i delikatne w dotyku. Ciasto podzielić na trzy lub cztery części. Rozwałkować z każdej części placek o grubości 3-5 mm. Następnie wykroić za pomocą radełka osiem równych trójkątów. Przy podstawie trójkąta małą łyżeczką nałożyć marmolady lub masła czekoladowo-orzechowego. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 °C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rogaliki układać na blasze z zachowaniem niewielkiego odstępu. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec przez 20 minut na rumiany kolor. Rogaliki wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Przepis ze strony Smaker.pl
Miłego Dnia Rogalika!
Napisz komentarz
Komentarze