Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
piątek, 26 kwietnia 2024 00:58
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Kolorowe zawijańce - Wegańskie spring rollsy

Mamy karnawał – nastał więc czas zabaw i spotkań w gronie znajomych czy rodziny. Karnawałowe biesiadowanie wymaga jednak odpowiedniej oprawy, a w tej roli idealnie sprawdzi się menu złożone z szybkich w przygotowaniu przekąsek „na raz”. Alternatywą dla oklepanych koreczków czy sakiewek z ciasta francuskiego niech będą Wegańskie spring rollsy. Nikt nie oprze się chrupiącym warzywom z pieczonym tofu, zawiniętym w papier ryżowy. Z dodatkiem dipu orzechowego takie kolorowe cuda nie tylko pięknie się prezentują, ale i obłędnie smakują!
Kolorowe zawijańce - Wegańskie spring rollsy

Wegańskie spring rollsy

Składniki:

1 woreczek mieszanki Toscana mix marki Eisberg

papier ryżowy

pół główki czerwonej kapusty

ogórek

2 marchewki

papryka czerwona

listki mięty

200 g tofu

2 łyżki sezamu

2 łyżki sosu sojowego

ząbek czosnku

łyżeczka startego imbiru

pół łyżeczki ostrej papryki

pół łyżeczki słodkiej papryki

Dip:

6 łyżek masła orzechowego

4 łyżki sosu sojowego

woda

Przygotowanie:

Sos sojowy, czosnek, starty imbir oraz paprykę słodką i ostrą wymieszać na marynatę. Obtoczyć w niej pokrojone na słupki tofu i posypać sezamem. Piec w temperaturze 220°C przez 15 min. Warzywa pokroić na wąskie paseczki, nie dłuższe niż połowa placka ryżowego. Papier ryżowy moczyć pojedynczo w zimnej wodzie przez 2 sekundy, aby stał się plastyczny. Mokry krążek położyć na drewnianej desce. Na środku papieru umieścić porcję warzyw oraz tofu i zawijać zaginając brzegi do środka. Powstały rolls można przeciąć na pół eksponując kolorowy środek. Serwować z dipem z masła orzechowego, sosu sojowego i wody (wodę dodawać stopniowo, do uzyskania pożądanej gęstości).


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
ReklamaZakład pogrzebowy ZGiUK Lubań
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
News will be here
ReklamaPizzeria Marezo Lubań
Reklama