Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
sobota, 20 kwietnia 2024 01:06
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Przygotuj barbecue w amerykańskim stylu! Wypróbuj przepisy

Polacy to prawdziwi mistrzowie grillowania. Ale chociaż karkówka i kiełbaski upieczone na ruszcie są pyszne, to czasami mamy ochotę na coś innego. Zamieńmy się więc w mieszkańców USA i zorganizujmy prawdziwe barbecue w amerykańskim stylu!
Przygotuj barbecue w amerykańskim stylu! Wypróbuj przepisy

Barbecue (BBQ) to nazwa zarówno urządzenia do grillowania (w Stanach najczęściej jest ono elektryczne), jak i przyjęcia urządzanego na świeżym powietrzu. Grillowanie w Polsce stało się popularne właśnie dzięki Amerykanom. Jeszcze w latach osiemdziesiątych królowały u nas przecież ogniska. Samo słowo barbecue pochodzi najprawdopodobniej od indiańskiego słowa barbacoa, które oznaczało powolne pieczenie mięsa nad węglami. Właśnie pieczenie mięsa ma ogromne znaczenie podczas przygotowywania prawdziwego BBQ. Najczęściej używa się piecyka zamykanego, z osobnym pojemnikiem na węgiel lub drewno. Mięso podlega wolnej obróbce termicznej za pomocą pary i dymu. Temperatura pieczenia nie jest tak wysoka, jak na tradycyjnym grillu, dzięki czemu smak mięsa jest zupełnie inny. – Do takiego powolnego pieczenia najlepsze są mięsa bardziej tłuste, które nie wysuszą się podczas długiego pieczenia, np. żeberka, boczek czy karkówka. Aby skrócić czas przygotowywania takiego przyjęcia, warto skorzystać z gotowych, już zamarynowanych i przyprawionych mięs, które wystarczy wyjąć z opakowania i wrzucić na ruszt (np. Kubełek Pyszności z linii Super Grill marki ZM Pekpol). Mięso zawsze powinno pochodzić od zaufanego producenta, abyśmy mieli pewność, że jego jakość jest bez zastrzeżeń – tłumaczy Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka. Na grillowej imprezie oprócz żeberek i steków barbecue nie obędzie się bez hamburgerów i hot-dogów. Obowiązkowo ozdobionych małymi flagami! Aby stworzyć iście amerykańską atmosferę zadbajmy o detale, takie jak niebiesko – czerwone serwetki czy charakterystyczne plastikowe kubki. Najważniejsze są jednak doborowe towarzystwo i świetna atmosfera.

Poniżej trzy przepisy na najlepsze potrawy z amerykańskiego barbecue:

Cheeseburger BBQ z plastrem chrupiącego boczku

Składniki (na 4 cheeseburgery):

- 4 bułki pszenne

- 500 g mielonego mięsa wołowego

- opakowanie boczku w plastrach ZM Pekpol

- 4 plasterki żółtego sera

- 4 plastry pomidora

- 4 liście sałaty

Sos barbecue:

- 2 łyżki oleju

- 2 ząbki czosnku

- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku

- 2 łyżki sosu Worcester

- 3 łyżki musztardy

- 4 łyżki ketchupu

- 150 ml miodu

- sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso doprawić solą i pieprzem, uformować hamburgery i piec na grillu. Składniki na sos zmieszać i doprawić do smaku. Pod koniec pieczenia mięsa podpiec bułki na grillu. Na mięsa ułożyć ser, sałatę, sos i pomidora i zamknąć wszystko w bułce.

 

Hot-dogi z sosem barbecue

Składniki (na 4 hot-dogi):

- 4 bułki do hot-dogów

- 4 parówki Paryżanki ZM Pekpol

1 duża czerwona cebula

- 2 ogórki konserwowe

Sos barbecue:

- 2 łyżki oleju

- 2 ząbki czosnku

- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku

- 2 łyżki sosu Worcester

- 3 łyżki musztardy

- 4 łyżki ketchupu

- 150 ml miodu

- sól, pieprz

Przygotowanie:

Parówki i bułki podpiec lekko na grillu. Składniki na sos wymieszać. Cebulę i ogórki posiekać w kosteczkę. Bułkę posmarować od wewnątrz sosem, ułożyć w niej parówkę, cebulę i ogórki.

 

Żeberka z grillowaną kukurydzą

Składniki:

- 500 g żeberek wieprzowych z Kubełka Pyszności ZM Pekpol

- 2 kolby kukurydzy

- łyżeczka masła

Przygotowanie:

Upiec mięso na grillu. Mięso powinno z łatwością odchodzić od kości. Pod koniec pieczenia na ruszt wrzucić kolby kukurydzy. Gdy będą miękkie, zdjąć z rusztu, posolić i posmarować masłem.

 

Smacznego!



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
ReklamaZakład pogrzebowy ZGiUK Lubań
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
News will be here
KOMENTARZE
Autor komentarza: ŁukaszTreść komentarza: Wszystko 3x drożej wykonane , na ulicach syf , menele w rynku i gowniane parki, które już wyglądają jak zapomniane.Data dodania komentarza: 19.04.2024, 23:56Źródło komentarza: Co łączy leśniańskich samorządowców z wyborami w Olszynie?Autor komentarza: KtośTreść komentarza: Kandydat, który zadaje się z PIGI bez żadnego doświadczenia i z tym towarzystwem z Leśnej dosyć tego.Data dodania komentarza: 19.04.2024, 23:55Źródło komentarza: W niedzielę druga tura wyborów. Od północy cisza wyborczaAutor komentarza: JaxxxTreść komentarza: Nie wiem czy się śmiać czy płakać ze słów urzędującego jeszcze pana B: "Planowany budynek przy ulicy Zawidowskiej ma projektowany niezależny wjazd bezpośrednio z ul. Zawidowskiej". Pan od wielu lat planuje i projektuje obwodnice miasta i ani widu ani słuchu. Planuje pan rondo na styku Kopernika z JPII i tak samo i tak można by wymieniać. Był pan mistrzem projektowania. A teraz coś co nas dotyczy a pokazuje jak wygląda realizacja. Miasto sprzedało nam działki na Osiedlu Ptasim czyli tam z drogami dojazdowymi - ZAPROJEKTOWANYMI. Tak się dzieliliście pieniędzmi że zabrakło na te drogi i musieliśmy zapłacić za wybudowanie dróg drugi raz żeby z projektowanych stały się wykonane. Myśleliśmy że to koniec ale nie na tym kończy się tragikomedia. Teraz to za co zapłaciliśmy dwa razy oferujecie inwestorowi jako droga dojazdowa do placu budowy a w przyszłości blokowiska nie licząc się z nami. Zwyczajnie brak mi słówData dodania komentarza: 19.04.2024, 23:42Źródło komentarza: Petycja. Niskoczynszowe mieszkania nie dla wszystkich szczęśliweAutor komentarza: JasiuTreść komentarza: Karol nie pij tyle.Data dodania komentarza: 19.04.2024, 23:29Źródło komentarza: Co łączy leśniańskich samorządowców z wyborami w Olszynie?
ReklamaPizzeria Marezo Lubań
Reklama