Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
piątek, 19 kwietnia 2024 08:05
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Przygotuj barbecue w amerykańskim stylu! Wypróbuj przepisy

Polacy to prawdziwi mistrzowie grillowania. Ale chociaż karkówka i kiełbaski upieczone na ruszcie są pyszne, to czasami mamy ochotę na coś innego. Zamieńmy się więc w mieszkańców USA i zorganizujmy prawdziwe barbecue w amerykańskim stylu!
Przygotuj barbecue w amerykańskim stylu! Wypróbuj przepisy

Barbecue (BBQ) to nazwa zarówno urządzenia do grillowania (w Stanach najczęściej jest ono elektryczne), jak i przyjęcia urządzanego na świeżym powietrzu. Grillowanie w Polsce stało się popularne właśnie dzięki Amerykanom. Jeszcze w latach osiemdziesiątych królowały u nas przecież ogniska. Samo słowo barbecue pochodzi najprawdopodobniej od indiańskiego słowa barbacoa, które oznaczało powolne pieczenie mięsa nad węglami. Właśnie pieczenie mięsa ma ogromne znaczenie podczas przygotowywania prawdziwego BBQ. Najczęściej używa się piecyka zamykanego, z osobnym pojemnikiem na węgiel lub drewno. Mięso podlega wolnej obróbce termicznej za pomocą pary i dymu. Temperatura pieczenia nie jest tak wysoka, jak na tradycyjnym grillu, dzięki czemu smak mięsa jest zupełnie inny. – Do takiego powolnego pieczenia najlepsze są mięsa bardziej tłuste, które nie wysuszą się podczas długiego pieczenia, np. żeberka, boczek czy karkówka. Aby skrócić czas przygotowywania takiego przyjęcia, warto skorzystać z gotowych, już zamarynowanych i przyprawionych mięs, które wystarczy wyjąć z opakowania i wrzucić na ruszt (np. Kubełek Pyszności z linii Super Grill marki ZM Pekpol). Mięso zawsze powinno pochodzić od zaufanego producenta, abyśmy mieli pewność, że jego jakość jest bez zastrzeżeń – tłumaczy Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka. Na grillowej imprezie oprócz żeberek i steków barbecue nie obędzie się bez hamburgerów i hot-dogów. Obowiązkowo ozdobionych małymi flagami! Aby stworzyć iście amerykańską atmosferę zadbajmy o detale, takie jak niebiesko – czerwone serwetki czy charakterystyczne plastikowe kubki. Najważniejsze są jednak doborowe towarzystwo i świetna atmosfera.

Poniżej trzy przepisy na najlepsze potrawy z amerykańskiego barbecue:

Cheeseburger BBQ z plastrem chrupiącego boczku

Składniki (na 4 cheeseburgery):

- 4 bułki pszenne

- 500 g mielonego mięsa wołowego

- opakowanie boczku w plastrach ZM Pekpol

- 4 plasterki żółtego sera

- 4 plastry pomidora

- 4 liście sałaty

Sos barbecue:

- 2 łyżki oleju

- 2 ząbki czosnku

- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku

- 2 łyżki sosu Worcester

- 3 łyżki musztardy

- 4 łyżki ketchupu

- 150 ml miodu

- sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso doprawić solą i pieprzem, uformować hamburgery i piec na grillu. Składniki na sos zmieszać i doprawić do smaku. Pod koniec pieczenia mięsa podpiec bułki na grillu. Na mięsa ułożyć ser, sałatę, sos i pomidora i zamknąć wszystko w bułce.

 

Hot-dogi z sosem barbecue

Składniki (na 4 hot-dogi):

- 4 bułki do hot-dogów

- 4 parówki Paryżanki ZM Pekpol

1 duża czerwona cebula

- 2 ogórki konserwowe

Sos barbecue:

- 2 łyżki oleju

- 2 ząbki czosnku

- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku

- 2 łyżki sosu Worcester

- 3 łyżki musztardy

- 4 łyżki ketchupu

- 150 ml miodu

- sól, pieprz

Przygotowanie:

Parówki i bułki podpiec lekko na grillu. Składniki na sos wymieszać. Cebulę i ogórki posiekać w kosteczkę. Bułkę posmarować od wewnątrz sosem, ułożyć w niej parówkę, cebulę i ogórki.

 

Żeberka z grillowaną kukurydzą

Składniki:

- 500 g żeberek wieprzowych z Kubełka Pyszności ZM Pekpol

- 2 kolby kukurydzy

- łyżeczka masła

Przygotowanie:

Upiec mięso na grillu. Mięso powinno z łatwością odchodzić od kości. Pod koniec pieczenia na ruszt wrzucić kolby kukurydzy. Gdy będą miękkie, zdjąć z rusztu, posolić i posmarować masłem.

 

Smacznego!



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
ReklamaZakład pogrzebowy ZGiUK Lubań
ReklamaPunk Pobrań COVID-19 i badania laboratoryjne
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: prusakolepTreść komentarza: prusakolep, to ty? Nic Cię nie widać, gdzie ty jesteś, na wyspach aby?Data dodania komentarza: 19.04.2024, 00:10Źródło komentarza: Rozbiła się na drzewie i nie wiedziała gdzie jestAutor komentarza: RudyTreść komentarza: .... Dał bo niema rodzinnego transportu i nie zajmuje się sraniem wkolo . Leśno obudź się !!! Ta słynna firma transportowa ma was w nosie , dalej będziecie dzwonić po znajomych z autem w sobotę i niedzielę żeby dojechać gdzie bądź .... Tej firmie zależy na rozwożeniu dzieci do szkół , górników do Bogatyni tam gdzie jest stały karnet , a przewozy lokalne , jeszcze według rozkładu to trzeciorzęd. Srają po okolicy gdzie dostali pstryczka od władz lokalnych ( nie pomogła zmiana nazwy na PKS , ciekawe czy mogą używać tej Marki ) . Dogadajcie się z kamykami może ze dwa wagony dopną z ławkami to będzie linia kolejowa do Lubania 🤔😄Data dodania komentarza: 18.04.2024, 23:13Źródło komentarza: Kto wszedł do Rady Miejskiej w LeśnejAutor komentarza: RudyTreść komentarza: Ten sam .... I to jest zastanawiające .... Nawet Leśna ma swojego "Wąsika" hahahaha...Data dodania komentarza: 18.04.2024, 23:03Źródło komentarza: Kto wszedł do Rady Miejskiej w LeśnejAutor komentarza: RudyTreść komentarza: Marzyciele!!! Jak mówi klasyk " i ty w to wierzysz " Ale się ubawilem 🤣🤣🤣🤣 Kopacze z oślej łąki .....Data dodania komentarza: 18.04.2024, 23:01Źródło komentarza: Kto wszedł do Rady Miejskiej w Leśnej
Reklama
Reklama
News will be here
ReklamaPizzeria Marezo Lubań
Reklama