Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
środa, 24 kwietnia 2024 05:08
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Przygotuj barbecue w amerykańskim stylu! Wypróbuj przepisy

Polacy to prawdziwi mistrzowie grillowania. Ale chociaż karkówka i kiełbaski upieczone na ruszcie są pyszne, to czasami mamy ochotę na coś innego. Zamieńmy się więc w mieszkańców USA i zorganizujmy prawdziwe barbecue w amerykańskim stylu!
Przygotuj barbecue w amerykańskim stylu! Wypróbuj przepisy

Barbecue (BBQ) to nazwa zarówno urządzenia do grillowania (w Stanach najczęściej jest ono elektryczne), jak i przyjęcia urządzanego na świeżym powietrzu. Grillowanie w Polsce stało się popularne właśnie dzięki Amerykanom. Jeszcze w latach osiemdziesiątych królowały u nas przecież ogniska. Samo słowo barbecue pochodzi najprawdopodobniej od indiańskiego słowa barbacoa, które oznaczało powolne pieczenie mięsa nad węglami. Właśnie pieczenie mięsa ma ogromne znaczenie podczas przygotowywania prawdziwego BBQ. Najczęściej używa się piecyka zamykanego, z osobnym pojemnikiem na węgiel lub drewno. Mięso podlega wolnej obróbce termicznej za pomocą pary i dymu. Temperatura pieczenia nie jest tak wysoka, jak na tradycyjnym grillu, dzięki czemu smak mięsa jest zupełnie inny. – Do takiego powolnego pieczenia najlepsze są mięsa bardziej tłuste, które nie wysuszą się podczas długiego pieczenia, np. żeberka, boczek czy karkówka. Aby skrócić czas przygotowywania takiego przyjęcia, warto skorzystać z gotowych, już zamarynowanych i przyprawionych mięs, które wystarczy wyjąć z opakowania i wrzucić na ruszt (np. Kubełek Pyszności z linii Super Grill marki ZM Pekpol). Mięso zawsze powinno pochodzić od zaufanego producenta, abyśmy mieli pewność, że jego jakość jest bez zastrzeżeń – tłumaczy Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka. Na grillowej imprezie oprócz żeberek i steków barbecue nie obędzie się bez hamburgerów i hot-dogów. Obowiązkowo ozdobionych małymi flagami! Aby stworzyć iście amerykańską atmosferę zadbajmy o detale, takie jak niebiesko – czerwone serwetki czy charakterystyczne plastikowe kubki. Najważniejsze są jednak doborowe towarzystwo i świetna atmosfera.

Poniżej trzy przepisy na najlepsze potrawy z amerykańskiego barbecue:

Cheeseburger BBQ z plastrem chrupiącego boczku

Składniki (na 4 cheeseburgery):

- 4 bułki pszenne

- 500 g mielonego mięsa wołowego

- opakowanie boczku w plastrach ZM Pekpol

- 4 plasterki żółtego sera

- 4 plastry pomidora

- 4 liście sałaty

Sos barbecue:

- 2 łyżki oleju

- 2 ząbki czosnku

- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku

- 2 łyżki sosu Worcester

- 3 łyżki musztardy

- 4 łyżki ketchupu

- 150 ml miodu

- sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso doprawić solą i pieprzem, uformować hamburgery i piec na grillu. Składniki na sos zmieszać i doprawić do smaku. Pod koniec pieczenia mięsa podpiec bułki na grillu. Na mięsa ułożyć ser, sałatę, sos i pomidora i zamknąć wszystko w bułce.

 

Hot-dogi z sosem barbecue

Składniki (na 4 hot-dogi):

- 4 bułki do hot-dogów

- 4 parówki Paryżanki ZM Pekpol

1 duża czerwona cebula

- 2 ogórki konserwowe

Sos barbecue:

- 2 łyżki oleju

- 2 ząbki czosnku

- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku

- 2 łyżki sosu Worcester

- 3 łyżki musztardy

- 4 łyżki ketchupu

- 150 ml miodu

- sól, pieprz

Przygotowanie:

Parówki i bułki podpiec lekko na grillu. Składniki na sos wymieszać. Cebulę i ogórki posiekać w kosteczkę. Bułkę posmarować od wewnątrz sosem, ułożyć w niej parówkę, cebulę i ogórki.

 

Żeberka z grillowaną kukurydzą

Składniki:

- 500 g żeberek wieprzowych z Kubełka Pyszności ZM Pekpol

- 2 kolby kukurydzy

- łyżeczka masła

Przygotowanie:

Upiec mięso na grillu. Mięso powinno z łatwością odchodzić od kości. Pod koniec pieczenia na ruszt wrzucić kolby kukurydzy. Gdy będą miękkie, zdjąć z rusztu, posolić i posmarować masłem.

 

Smacznego!



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
ReklamaZakład pogrzebowy ZGiUK Lubań
Reklama
Reklama
Reklama
News will be here
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: ZenonTreść komentarza: Inicjatywa przysięgi w Rynku w Leśnej, to 100% inicjatywa Dowódcy 23 Śląskiego Pułku Artylerii płk dypl. Krzysztofa Malankiewicza, a w żadnym przypadku nie Szymonka z LeśnejData dodania komentarza: 23.04.2024, 22:11Źródło komentarza: Przysięga wojskowa na rynku w LeśnejAutor komentarza: zobacz wynikiTreść komentarza: Odsyłam do wyników https://sportmaniacs.com/pl/races/iii-att-run-fun Z tego co wynika to startowały 3 drużyny policyjne: Polkowice, Głogów, Lubań. 3 miejsce? gratuluję serdecznie, wyników każdemu indywidualnie. Lubańscy maratończycy - hm.... przebiegli tu ćwierć dystansuData dodania komentarza: 23.04.2024, 22:03Źródło komentarza: Lubańscy policjanci wystartowali w Półmaratonie PolkowickimAutor komentarza: pseudomafiaTreść komentarza: To jest jak w domu, gdzie jest przemoc i alkohol. Dopóki nie zobaczysz, że można inaczej i że to nie jest normalne, żyjesz sobie, myśląc, że inaczej się nie da i nie ma szans na zmianę. Mi się zdaje, że tak mają leśnianie, tak przywykli do klimatu, że taki pseudomafijny cwaniak z urzedu może nimi pomiatać, że nie wierzą, że można mu po prostu dać kopa w d... i żyć bez chylenia przed nim karku.Data dodania komentarza: 23.04.2024, 21:25Źródło komentarza: Co łączy leśniańskich samorządowców z wyborami w Olszynie?Autor komentarza: llTreść komentarza: Takie imprezy mają jeden cel. Zobaczcie, jakie to piękne i chwalebne być żołnierzem! Nie miejcie więc oporów strzelać do drugiego człowieka w imię interesów polityków i banksterów.Data dodania komentarza: 23.04.2024, 21:17Źródło komentarza: Przysięga wojskowa na rynku w Leśnej
ReklamaPizzeria Marezo Lubań
Reklama