Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
piątek, 26 kwietnia 2024 11:39
Reklama
ReklamaCentrum Drewna Gryfów - Profesjonalny skład drewna
Reklama
Reklama

Słodkie placuszki z kaszy gryczanej

Choć kasza gryczana kojarzy nam się głównie z wytrawnymi potrawami, można ją wykorzystać także do stworzenia słodkich dań. Gryczane placuszki doskonale komponują się z sezonowymi, leśnymi owocami oraz cukrem pudrem. Ich wykonanie jest niezwykle proste, a z pewnością zaskoczą swoim smakiem wszystkich domowników.
Słodkie placuszki z kaszy gryczanej

Słodkie placuszki z kaszy gryczanej z owocami

Składniki:

100g kaszy gryczanej palonej Halina

2 jajka

80g cukru

1 duże jabłko

120ml mleka migdałowego lub zwykłego

100g mąki gryczanej

1 łyżeczka cynamonu

drobne owoce (maliny, borówki, truskawki)

cukier puder

Wykonanie:

Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jabłko obieramy i pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w mniejsze kawałki.

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.

W mikserze lub blenderem miksujemy na jednolitą masę kaszę, żółtka, mleko, cynamon i jabłka. Przekładamy do miski, dodajemy ubite białka i mąkę. Delikatnie mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły.

Partiami smażymy na oleju aż się ładnie zarumienią. Podajemy z owocami, oprószone cukrem pudrem.

Smacznego!


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
ReklamaZakład Pogrzebowy Hades S.C. 24/h 600451593, 781791731
ReklamaPunk Pobrań COVID-19 i badania laboratoryjne
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaPizzeria Marezo Lubań
Reklama