Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
piątek, 19 kwietnia 2024 13:16
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Sałatka z kolorowym ryżem, burakami i serem feta

W wakacyjne miesiące sałatka jest zawsze dobrym pomysłem. Lekka i pożywna jest świetną opcją zarówno na przekąskę czy lunch w pracy, nieobciążający żołądka obiad w upalne dni czy szybką kolację. Dziś proponujemy sałatkę, której bazą jest kolorowy ryż w towarzystwie młodych, pieczonych buraków, sera feta, a dopełnieniem dressing na bazie musztardy. Do tego kilka chrupiących orzechów i pyszna, letnia sałatka gotowa!
Sałatka z kolorowym ryżem, burakami i serem feta

Sałatka z kolorowym ryżem, burakami i serem feta

Składniki:

1 saszetka ryżu 4 kolory marki Britta

2 małe buraki

Garść jarmużu

Garść szpinaku

50g sera feta

1 ząbek czosnku

1 łyżka orzechów włoskich

4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub oliwy, oleju

1 łyżeczka musztardy francuskiej

1 łyżka miodu

2 łyżeczki octu jabłkowego

Wykonanie:

Buraki natrzeć olejem, oprószyć solą i pieprzem, zawinąć oddzielnie każdego buraka w folię aluminiową i piec przez 60 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Ostudzić, obrać i pokroić w mniejsze części.

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej dodać jarmuż i posiekany czosnek i smażyć przez 2 minuty. Szpinak posiekać na duże kawałki. Fetę pokroić w kostkę.

Z oleju, musztardy, miodu i octu przygotować sos do sałatki.

Wszystkie składniki sałatki poza burakami i serem wymieszać i doprawić sosem. Na koniec udekorować burakami, serem i orzechami włoskimi

Smacznego!


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
kawa 17.07.2019 00:01
do piszącego powyższe wypociny- dowiedz się co oznacza określenie lunch i czy nie można napisać w ojczystym języku. Może zacznijmy prowadzić stronę po angielsku?

Reklama
ReklamaZakład Pogrzebowy Hades S.C. 24/h 600451593, 781791731
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
News will be here
ReklamaPowiat Lubań
Reklama