Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
czwartek, 25 kwietnia 2024 07:09
Reklama
ReklamaCentrum Drewna Gryfów - Profesjonalny skład drewna
Reklama
Reklama

Grill inspirowany Kurpiami - roladki z kiszki ziemniaczanej, kapusty i boczku

Znudziła Ci się już tradycyjna kiełbasa na grillu? Znakomitą przekąską będzie kiszka ziemniaczana – bardzo popularna na Kurpiowszczyźnie. Wypróbuj wyśmienity przepis na roladki z kiszki ziemniaczanej, kapusty i boczku, a grill na pewno nie będzie nudny!
Grill inspirowany Kurpiami - roladki z kiszki ziemniaczanej, kapusty i boczku

Kiszka ziemniaczana jest popularna zwłaszcza na Podlasiu i Kurpiach. Przysmak ten wywodzi się z kuchni białoruskiej. Głównym składnikiem kiszki są starte ziemniaki, przyrumieniona cebulka, boczek lub słonina – całość jest zapieczona w wieprzowym jelicie. – Kiszka ziemniaczana wyśmienicie sprawdza się na ruszcie, trzeba tylko pamiętać, żeby w połowie pieczenia ją odwrócić, aby zarumieniła się z obu stron. Dobrze też nakłuć ją widelcem, aby jelito nie popękało. Możemy podać ją w tradycyjnej formie, czyli z przypieczoną na złoto cebulką lub jako składnik bardziej wymyślnego dania. Ciekawą propozycją będą roladki z kiszki ziemniaczanej, kapusty i boczku – mówi Małgorzata Wódkiewicz ekspert Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka, producenta m.in. wyrobów dedykowanych na grilla.

Roladki z kiszki ziemniaczanej, kapusty i boczku

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 20 minut + grillowanie

Trudność: łatwe

Składniki:

1 opakowanie kiszki ziemniaczanej ZM Pekpol

1 nieduża główka kapusty włoskiej

8 szerokich lub 16 węższych plasterków wędzonego boczku

małe opakowanie śmietany 18%

mały pęczek szczypiorku

olej

sól i pieprz

Jak przygotować:

Kiszkę ziemniaczaną wyciągamy z osłonki, z kapusty wycinamy głąb i ściągamy liście, blanszujemy przez 3 minuty we wrzątku.

Śmietanę doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy posiekany szczypiorek.

Kiszkę owijamy dwoma liśćmi kapusty a następnie zawijamy plastrem lub dwoma boczku. Zabezpieczamy wykałaczkami, aby boczek się nie rozplątał i grillujemy przez 15-20 minut często przewracając tak, aby boczek i kapusta się nie spaliły.

Podajemy ze śmietaną.



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
ReklamaZakład pogrzebowy ZGiUK Lubań
Reklama
Reklama
Reklama
News will be here
Reklama
News will be here
ReklamaPowiat Lubań
Reklama