Przepis kulinarny
Jambalaya z kurczakiem i kiełbaską chorizo
Składniki:
250g Ryżu Paraboiled (np. Britta)
300g piersi z kurczaka
200g niedużej ostrej kiełbaski np. chorizo
1 - 2 łyżki mieszanki kreolskiej
1szt żółtej cebuli
1szt marchewki
1 łodyżka selera naciowego
3 ząbki czosnku
1szt papryki czerwonej
1szt papryki żółtej
1 mała puszka kukurydzy
1 puszka krojonych pomidorów
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 liść laurowy
1 litr bulionu drobiowego
olej
sól, pieprz
Mieszanka kreolska:
2 Łyżeczki czosnku w proszku
2 łyżeczki cebuli w proszku
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka papryki cayenne
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
Wykonanie:
Wszystkie składniki na mieszankę kreolską mieszamy razem.
Kurczaka kroimy na 1 cm kawałki i doprawiamy mieszanką kreolską. Kiełbaskę kroimy w cienkie plastry. Cebulę kroimy w kostkę, marchew i seler w plasterki. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w średnią kostkę. Czosnek drobno siekamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy kiełbaskę, jak się ładnie zrumieni dodajemy kurczaka i smażymy przez 5 minut. Mięso przekładamy do miski. Na patelnie wlewamy olej i smażymy cebulę, seler, marchew i czosnek przez 2 minuty. Dodajemy paprykę i smażymy kolejne 2 minuty.
Do obsmażonych warzyw dodajemy ryż, smażymy jeszcze 1 minutę i dodajemy pomidory, kukurydzę, tymianek, liść laurowy i bulion, doprawiamy odrobine solą i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 15 minut. Po tym czasie wyłączamy ogień i pozostawiamy pod przykryciem jeszcze na 10 minut.
Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku i posypujemy szczypiorkiem.
Napisz komentarz
Komentarze