Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
sobota, 27 kwietnia 2024 06:00
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaNeoPunkt Lubań sprawdź na Allegro

Jambalaya - potrawa kuchni kreolskiej

Zbliżające się wakacje to czas podróży i odkrywania nowych smaków. Dla wielbicieli ciepłych krajów, polecamy przepis na Jambalaye – danie, które prawdopodobnie powstało na Karaibach. Jednak ta pyszna potrawa najlepiej przyjęła się w amerykańskiej Luizjanie, gdzie corocznie obchodzone jest jej święto. Jambalaya wywodzi się hiszpańskiej paelli, jednak została wzbogacona przez wpływy kuchni francuskiej, co doskonale da się wyczuć w jej smaku.
Jambalaya - potrawa kuchni kreolskiej

Przepis kulinarny

Jambalaya z kurczakiem i kiełbaską chorizo

Składniki:

250g Ryżu Paraboiled (np. Britta)

300g piersi z kurczaka

200g niedużej ostrej kiełbaski np. chorizo

1 - 2 łyżki mieszanki kreolskiej

1szt żółtej cebuli

1szt marchewki

1 łodyżka selera naciowego

3 ząbki czosnku

1szt papryki czerwonej

1szt papryki żółtej

1 mała puszka kukurydzy

1 puszka krojonych pomidorów

1 łyżeczka suszonego tymianku

1 liść laurowy

1 litr bulionu drobiowego

olej

sól, pieprz

Mieszanka kreolska:

2 Łyżeczki czosnku w proszku

2 łyżeczki cebuli w proszku

2 łyżeczki słodkiej papryki

1 1/2 łyżeczki suszonego tymianku

1 łyżeczka suszonego oregano

1 łyżeczka suszonej bazylii

1 łyżeczka papryki cayenne

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu

Wykonanie:

Wszystkie składniki na mieszankę kreolską mieszamy razem.

Kurczaka kroimy na 1 cm kawałki i doprawiamy mieszanką kreolską. Kiełbaskę kroimy w cienkie plastry. Cebulę kroimy w kostkę, marchew i seler w plasterki. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w średnią kostkę. Czosnek drobno siekamy.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy kiełbaskę, jak się ładnie zrumieni dodajemy kurczaka i smażymy przez 5 minut. Mięso przekładamy do miski. Na patelnie wlewamy olej i smażymy cebulę, seler, marchew i czosnek przez 2 minuty. Dodajemy paprykę i smażymy kolejne 2 minuty.

Do obsmażonych warzyw dodajemy ryż, smażymy jeszcze 1 minutę i dodajemy pomidory, kukurydzę, tymianek, liść laurowy i bulion, doprawiamy odrobine solą i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 15 minut. Po tym czasie wyłączamy ogień i pozostawiamy pod przykryciem jeszcze na 10 minut.

Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku i posypujemy szczypiorkiem.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
ReklamaZakład pogrzebowy ZGiUK Lubań
ReklamaPunk Pobrań COVID-19 i badania laboratoryjne
Reklama
Reklama
News will be here
Reklama
News will be here
ReklamaPowiat Lubań
Reklama