Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
piątek, 26 kwietnia 2024 13:20
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Przygotuj śniadanie z sercem – sprawdź prosty przepis na udane Walentynki

Walentynki kojarzą nam się głównie z romantyczną kolacją we dwoje. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby Dzień Zakochanych świętować już od rana. Jak? Zaskocz ukochaną osobę i podaj jej wyjątkowe śniadanie do łóżka. Nieważne, że nie jesteś mistrzem kuchni niczym Jamie Oliver, wystarczy że zainspirujesz się naszymi przepisami i dorzucisz szczyptę miłości, a na pewno wyczarujesz coś pysznego.
Przygotuj śniadanie z sercem – sprawdź prosty przepis na udane Walentynki

Tak podane śniadanie sprawi, że Twoja druga połówka poczuje się naprawdę wyjątkowo. Aby posiłek różnił się od tych serwowanych każdego dnia, możesz przygotować go z motywem przewodnim, np. wycinając poszczególne składniki w kształcie serduszka. – Świetnym pomysłem będzie np. nietypowa kanapka w kształcie serca. Najlepiej na razowym pieczywie, z dobrej jakości chudą wędliną z dodatkiem warzyw – pomidora lub czerwonej papryki. Sprawdzą się też specjalne „Paryżankowe serduszka” – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Sprawdź nasze przepisy na romantyczne śniadanie!

Jajka z szynką w cieście francuskim

Składniki:

- 1 opakowanie ciasta francuskiego

- 6 jajek

- 10 dkg szynki Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol

- 6 pomidorków koktajlowych

- pęczek szczypiorku

- wędzona słodka papryka

- 10 dkg sera żółtego

- sól morska gruboziarnista

- sałata do dekoracji

Jak przygotować:

Z ciasta francuskiego wykrój szklanką kółka i ułóż w wysmarowanej tłuszczem formie na muffinki. Na każdym kółku ułóż plasterki szynki i sera i przyprósz wędzoną papryką. Wybij po jednym jajku do każdego otworu formy, posyp solą i udekoruj połówkami pomidorków. Piecz w 180 stopniach przez ok. 15 min. Podawaj na sałacie, posypane drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Walentynkowe śniadanie w stylu angielskim: jajko sadzone z kiełbaskami w kształcie serca, tostami i świeżymi warzywami

Składniki:

- 2 parówki Paryżanki klasyczne ZM Pekpol

- 2 jajka

- masło

- 4 kromki chleba tostowego

- świeże warzywa: sałata, pomidorki koktajlowe, ogórki

Jak przygotować:

Na patelni rozpuść masło, ostrożnie wbij jajka, zmniejsz ogień i smaż do czasu aż białka się zetną, a żółtka będą gęstnieć. Z „Paryżanek” zdejmij folię, a następnie odetnij ich końce po skosie. Zepnij je ze sobą wykałaczką, stykając obciętymi końcami – otrzymasz małe serduszko. Następnie podsmaż je delikatnie na patelni. Ułóż na talerzu razem z jajkiem i podpieczonymi kromkami chleba tostowego.

Paryżankowe serduszka

-2 parówki „Paryżanki” klasyczne ZM Pekpol

- 2 jajka

- szczypiorek

Jak przygotować:

Z „Paryżanek” zdejmij folię, przetnij je na pół, tak aby po odgięciu na zewnątrz utworzyć kształt serca. Końce parówek połącz wykałaczką i ułóż na rozgrzanej patelni. Do lekko podsmażonych serduszek wbij jajka i smaż tak długo, aż się setną. Całość możesz posypać świeżym szczypiorkiem.

Smacznego!



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
News will be here
ReklamaPizzeria Marezo Lubań
Reklama