Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
czwartek, 28 marca 2024 13:38
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Tartinki z musem twarogowo-łososiowym

Karnawał trwa w najlepsze, dlatego często głowimy się nad tym, jakimi potrawami zaskoczyć naszych gości. Na przyjęcia organizowane w domu świetnie sprawdzą się tzw. finger food, czyli szybkie i łatwe do przyrządzenia przekąski, mieszące się w dłoń, które można zjeść niemal w jednym kęsie. Polecamy wytrawne tartinki przygotowane na spodzie z żytniego chleba tostowego. Mus wykonany na bazie twarogu z dodatkiem łososia i suszonych pomidorów oraz krewetki i pomidorki koktajlowe będące zwieńczeniem dania, pozwolą poczuć nieco śródziemnomorskiego klimatu w samym środku mroźnej, polskiej zimy.
Tartinki z musem twarogowo-łososiowym

Tartinki z musem twarogowo-łososiowym
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

 

Składniki:

50 g filetu z łososia

100 g twarogu wiejskiego tłustego, np. od OSM Piątnica

3 szt. pomidorów suszonych w zalewie olejowej

100 ml słodkiej śmietanki, np. od OSM Piątnica

8 szt. pomidorków koktajlowych

1 ząbek czosnku

krewetki tygrysie lub koktajlowe

3-4 gałązki koperku

8 kromek pieczywa żytniego tostowego lub innego ulubionego

1 łyżeczka masła

sól i pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Filet z łososia poddusić na maśle na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 5-6 minut, a następnie wystudzić.

Twaróg wyłożyć do miseczki, dodać pomidory suszone, słodką śmietankę, czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Dodać również wystudzonego łososia i wszystko dokładnie zmiksować na jednolitą masę.

Z pieczywa wyciąć małą szklaneczką krążki, na każdy dekoracyjnie wyłożyć mus i wszystkie udekorować krewetkami, pomidorkami koktajlowymi i koperkiem.

 

Podawać jako samodzielne danie.

 

Smacznego!


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaPizzeria Marezo Lubań
Reklama