Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
piątek, 29 marca 2024 06:12
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Sałatka z awokado z sosem sezamowo-chrzanowym z kefirem

W pierwsze, chłodne dni jesieni dobrze sprawdzają się przepisy na prosty, ale zdrowy i pożywny, domowy obiad. Doskonałym pomysłem na szybki posiłek, który dostarczy nam wiele energii, jest sałatka z awokado z dodatkiem sosu chrzanowo-sezamowego! Mięsiste awokado w połączeniu z delikatnym kurczakiem, jajkiem i ziemniakami to kompozycja, która pozwoli ekspresowo zaspokoić głód. W połączeniu z wyrazistym, a jednocześnie delikatnym - dzięki dodaniu kefiru – sosem, całość zachwyca oryginalnym połączeniem smaków.
Sałatka z awokado z sosem sezamowo-chrzanowym z kefirem

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Składniki na sałatkę:

200 g mięsa z uda kurczaka

4 ziemniaki

3 jajka

2 szt. awokado

4 szalotki

50 g świeżego szpinaku

2 łyżki oleju rzepakowego

sól, pieprz

Składniki na sos:

100 ml Kefiru 2% od OSM Piątnica

1 łyżka pasty sezamowej tahini

1 łyżka chrzanu tartego

2 łyżki majonezu

½ łyżeczki cukru

otarta skórka z 1 limonki

Wykonanie:

Mięso pokroić w kostkę, doprawić do smaku solą, pieprzem i i usmażyć na rozgrzanej patelni na oleju.

Ziemniaki w łupinach dokładnie umyć, ugotować do miękkości, wystudzić, obrać i pokroić w grubą kostkę. Dodać ugotowane na twardo jajka, pokrojone w cząstki obrane awokado i posiekaną szalotkę. Na koniec dodać liście szpinaku i wymieszać.

Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać, polać wcześniej przygotowane składniki sałatki i wymieszać lub wyporcjować sałatkę i polać sosem po wierzchu.

 

Smacznego!


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaPizzeria Marezo Lubań
Reklama