×
Wojciech Leszczyk
Wojciech Leszczyk
Wojciech Leszczyk

Wiosenne tartaletki

  • 15.05.2018, 15:21
  • red.
Wiosenne tartaletki
Błyskawiczne tartaletki z aksamitnym, migdałowym kremem i karmelizowanym rabarbarem skradną podniebienie każdego łasucha.

Składniki na 12 tartaletek:

  • młode laski rabarbaru 4 sztuki 
  • cukier 1 łyżka 
  • woda 50 ml 
  • mielone migdały ¾ szklanki 
  • biała czekolada 100 g 
  • serek mascarpone 100 g 
  • śmietanka 36% 100 g 
  • tartaletki do nadzień słodkich (np. Dan Cake) 12 sztuk
  • listki mięty do dekoracji

Wykonanie:

Laski rabarbaru umyć, pokroić wzdłuż na cienkie paski. W garnku podgrzać wodę z cukrem cały czas mieszając. Gdy ten zacznie się karmelizować dodajemy rabarbar i smażymy aż rabarbar zmięknie. W osobnej misce ubić śmietankę, dodać serek mascarpone i ponownie ubić do połączenia składników. Białą czekoladę zetrzeć na tarce na grubym oczku i dodać do ubitej śmietanki z serkiem. Dodać również zmielone migdały. Tartaletki do nadzień słodkich Dan Cake wypełnić kremem migdałowym. Skarmelizowany rabarbar pokroić na drobne paski o grubości ok. 5 milimetrów i ułożyć na tartaletkach w kratkę. Udekorować listkiem mięty.

Smacznego!

Przepis poleca ekspert Dan Cake – Robert Muzyczka, szef kuchni Dwór Korona Karkonoszy.

red.
Podziel się:
Oceń:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.


Pozostałe