Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Trzy sekrety szybkiego mazurka wielkanocnego

O ile ciężko wskazać jeden, najbardziej charakterystyczny, domowy wypiek bożonarodzeniowy, o tyle w świecie ciast wielkanocnych laur pierwszeństwa przysługuje tradycyjnemu, polskiemu mazurkowi. Bogato zdobiony, obłędnie słodki, a jednocześnie chrupiący, dzięki kruchemu spodowi i odpowiednim dodatkom. Bez niego stół wielkanocny byłby niczym święconka bez pisanek. Czy istnieją jednak sposoby, by ten czasochłonny wypiek przygotować szybko, pięknie i – co najważniejsze – przepysznie?
Trzy sekrety szybkiego mazurka wielkanocnego

Wyjątkowość Mazurka polega przede wszystkim na tym, że piecze się go tylko w czasie Wielkanocy. Tym samym w polskiej tradycji kulinarnej zajmuje miejsce równie ważne jak wigilijny barszcz z uszkami. Z tą różnicą, że w przypadku barszczu każda z rodzinnych receptur daje bardzo podobny do siebie wizualnie efekt. Tymczasem zakres możliwości dekorowania wielkanocnego mazurka wyznaczają jedynie granice naszej wyobraźni. Ponieważ to właśnie misterne zdobienia zajmują najwięcej czasu, warto poznać najprostszy z możliwych sposobów na stworzenie pysznego, chrupiącego, kruchego spodu, do którego wystarczą zaledwie dwa składniki, jedna miska i kilkanaście minut.

Kruchość doskonała

Klasyczne kruche ciasto stanowi nie lada wyzwanie, szczególnie jeśli zegar z uporem przypomina nam, jak niewiele czasu pozostało do wielkanocnego biesiadowania. By stworzyć mazurka idealnego, nie musimy rozpoczynać prac kilka dni przed planowanym podaniem. Przygotowanie kruchego ciasta, które standardowo powinno przeleżeć pewien czas w lodówce i być wyrabiane jedynie nożem, bez użycia rąk, możemy powierzyć… blenderowi. – Do przygotowania kruchych spodów doskonale nadają się chrupiące ciasteczka. W miejsce klasycznych maślanych herbatników, warto wybrać ciastka, które stworzone są na bazie zbóż – pszenicy, żyta, jęczmienia, gryki, orkiszu etc. – oraz urozmaicone kawałeczkami czekolady, żurawiny lub rodzynek. Dzięki takiej różnorodności spód ciasta będzie cechował się wyjątkowym smakiem, na czym zyska nie tylko sam mazurek, ale przede wszystkim wielkanocni biesiadnicy – mówi Katarzyna Świętochowska, ekspert firmy Sawex, właściciela marki Petit Crunch. Do przygotowania jednego kruchego spodu wystarczy ok. 160 g ciasteczek oraz 30 g roztopionego masła. Składniki dokładnie blendujemy i wykładamy na wyłożoną papierem blachę, a następnie starannie dociskamy. Tak przygotowany spód na 30 minut wstawiamy do lodówki i gotowe!


Bez akcesoriów ani rusz

Efektywne przygotowanie mazurka wielkanocnego wiąże się nie tylko ze znajomością sprytnych sposobów na wyśmienity kruchy spód. Pracę nad wykonaniem misternych wzorów ułatwią również odpowiednie akcesoria, bez których nie obejdzie się żaden cukiernik z fantazją. Jeśli głównym składnikiem dekoracji chcemy uczynić czekoladę, warto pamiętać, że swym kolorem zabarwi ona wszystkie jaśniejsze dodatki. Dlatego też przygotujmy dla niej osobną miseczkę do kąpieli wodnej. Szczególnie, gdy chcemy wykorzystać kilka jej „odcieni” – gorzką, mleczną oraz białą. Im więcej różnokolorowych dodatków, tym więcej osobnych naczyń. Do wykonania wzorów i precyzyjnego dozowania gęstych kremów przyda się profesjonalny rękaw cukierniczy z kilkoma różnymi końcówkami. Jeśli tak zdobne ciasta przygotowujemy rzadko i nie chcemy inwestować w nowe akcesoria, rękaw z powodzeniem zastąpi grubszy woreczek strunowy. Po wlaniu do środka czekolady lub masy, odcinamy koniec jednego narożnika i przystępujemy do rysowania smakowitych wzorów. Do tworzenia dekoracji mazurkowych przydadzą się także wykrawacze, drewniane nożyki, szpatułki i wykałaczki, dzięki którym możemy wytłoczyć dodatkowy wzór na stygnącej już masie lub czekoladzie.

Finezja bez granic

Kiedy spód jest już gotowy, a na podorędziu mamy wszystkie niezbędne akcesoria i udogodnienia, pozostaje nam najprzyjemniejsze – tworzenie bajecznych dekoracji. W przypadku wzorów ze składników spożywczych artystyczna wizja często przegrywa z realiami, jednak wybierając odpowiednie komponenty bez trudu osiągniemy wyśmienity efekt. Niezawodne przy tworzeniu gałązek bazi są płatki migdałów. Dodatkowo warto postawić na wprowadzenie akcentów kolorystycznych pod postacią bakalii i owoców kandyzowanych. Miejsce na mazurku jest ograniczone i należy uważać, by z dekoracjami nie przesadzić. Jeśli chcemy dodać kolejną warstwę słodkości, najlepiej umieścić ją tuż na kruchym spodzie i przykryć równą warstwą czekolady. Wtedy też zarówno gęsty krem, mleko skondensowane czy masa kajmakowa pozwolą uzyskać wielowymiarowe wrażenia smakowe.

Poznając sprawdzony sposób na przygotowanie stanowiącego podstawę mazurka kruchego spodu oraz metodyczne zaplanowanie wszystkich etapów i naszykowanie niezbędnych akcesoriów pozwoli nam zaoszczędzić więcej czasu na wykonanie oryginalnych zdobień. Aby nie działać zbyt spontanicznie, warto przed przystąpieniem do pracy przygotować roboczy szkic, który później, w słodkiej wersji, odtworzymy na naszym mazurku.



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

ReklamaZakład Pogrzebowy Hades S.C. 24/h 600451593, 781791731
Reklama
Wystawa Magdalenki
noc muzeów
festiwal nowogrodziec
500lat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: IgorTreść komentarza: To już będą wiedzieć kto gdzie jest, za co płaci, co robi, gdzie się melduje, co załatwia ... Wszystko ! Inwigilacja jak w KoreiData dodania komentarza: 23.05.2025, 11:55Źródło komentarza: Unijny dowód tożsamości. Wiadomo, od kiedy ma obowiązywaćAutor komentarza: ktosiek kumacjuszTreść komentarza: Po pierwsze trumny nie zbeszcześcili tylko razem z trumną pochowali do nowej, po drugie żadnych rzeczy a tym bardziej poświęconych (u ewangelików nie święci się rzeczy wodą święcona ani niczym innym :) nikogo nie pozbawiono. JEDYNIE SARKOFAG trafił do konserwacji!Data dodania komentarza: 23.05.2025, 11:35Źródło komentarza: Co z pomnikiem Wincklera? "Miał wspaniały sarkofag, a została mu zwykła trumna i kopiec ziemi"Autor komentarza: Alumn czyli kleryk.Treść komentarza: Teraz poczytajcie sobie w mediach, co to była za organizacja -grupa- "Chuligani Wolnego Miasta". I jakie ślady pozostawiała na ciałach swoich liderów. Będzie kolorowo. To lepszy dokument niż ten tu opisany. Nie da się go bez bólu usunąć.Data dodania komentarza: 23.05.2025, 10:46Źródło komentarza: Unijny dowód tożsamości. Wiadomo, od kiedy ma obowiązywaćAutor komentarza: Kalendariusz.Treść komentarza: Udogodnienie w czasach dalej trwającej rewolucji cyfrowej, ale i kolejny , teraz już prawie globalny sposób kontroli, nad każdym obywatelem. Spełnia się przepowiednia Stanisława Lema. Przypomnę młodym obywatelom, że Stanisław Lem urodził się we Lwowie (ówcześnie na terenie II Rzeczypospolitej), najprawdopodobniej 13 września 1921 roku, w rodzinnym mieszkaniu, przy ulicy Brajerowskiej 4, w zamożnej rodzinie żydowskiej, jako jedyne dziecko Samuela Lehma (1879–1954), lwowskiego lekarza i Sabiny Wolner (1892–1979). Był futurystą , autorem wielu poczytnych, wśród polskiej młodzieży książek.Data dodania komentarza: 23.05.2025, 10:33Źródło komentarza: Unijny dowód tożsamości. Wiadomo, od kiedy ma obowiązywać
ReklamaPowiat Lubań
Reklama