Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaNeoPunkt Lubań sprawdź na Allegro
Reklama

Jak nie przytyć na Wielkanoc? Pokochaj zielone warzywa!

Wielkanoc to czas radosnych spotkań przy rodzinnym stole. Rozmowy w gronie bliskich umilane są przepysznymi, ale nierzadko tuczącymi świątecznymi potrawami. Co zrobić, aby nie odbierając sobie przyjemności z kosztowania niecodziennych dań, równocześnie nie przybrać dodatkowych kilogramów? Jakie dania przygotować na kulinarną, wielkanocną ucztę? Wyjdź poza schemat i odważnie wykorzystaj zielone dary natury.
Jak nie przytyć na Wielkanoc? Pokochaj zielone warzywa!

Przy współczesnym trybie życia wiosenne Święta Wielkanocne to często jedna z nielicznych okazji do rozmów z bliskimi i pobycia razem nieco dłużej. Taka atmosfera niewątpliwie sprzyja też wspólnemu biesiadowaniu przy suto zastawionym stole. Czy wielkanocne smaczne potrawy muszą być tuczące? Niekoniecznie – wystarczy, że wprowadzisz do wielkanocnego menu trochę zielonych warzyw, które pomogą zadbać o figurę i zachwycą gości smakiem. Jakie dary natury uwzględnić?

Jarmuż to smaczne, zielone warzywo, które posłuży nam nie tylko jako dekoracja świątecznych potraw, ale przede wszystkim dostarczy naszym organizmom białko, witaminy C i K, potas, żelazo i przeciwutleniacze. Poza tym znajdziemy w nim błonnik, który pomoże zachować zgrabną sylwetkę.

- Jarmuż to niezwykle cenne warzywo, smaczne i bogate w składniki odżywcze. Jego wartość odkryli także Polacy, chętnie wykorzystując w swoich kuchniach – przyznaje Katarzyna Głębocka, ekspert marki Eisberg. - Doskonałe połączenie stanowi z sałatą, bogatą w przeciwutleniacze, kwas foliowy, mangan, potas, żelazo, magnez, a także witaminy z grupy B, C i E. Dodatkowo sałata w swych rozmaitych postaciach także pięknie zaprezentuje się na stole – dodaje ekspert.

Co ważne, przygotowując wielkanocną sałatkę, warto majonez zastąpić dressingiem na bazie oliwy z oliwek i soku z cytryny. Sałatka będzie pyszna, a już na pewno mniej kaloryczna. O jakim zielonym warzywie warto jeszcze pamiętać? Z pewnością o szpinaku, który odżywi nas kwasem foliowym, wapniem i żelazem, a także ryboflawiną, tiaminą, czy witaminą A, B6 i K. Wspomoże również proces przemiany materii dzięki wysokiej zawartości błonnika. Ze szpinaku wyczarujemy oryginalny farsz do jajek. Nadzienie w formie musu z awokado i szpinakiem zachwyci gości smakiem, a dekoracja listkami bazylii czy zdrowymi kiełkami stworzy nietuzinkową kompozycję na talerzu. Od tej pory tradycyjne wielkanocne jajka już nigdy nie będę takie same. Dodatkowo szpinak możemy wykorzystać jako składnik pasztetu z kaszy jaglanej lub w wersji z łososiem. A jeśli wielkanocne babki, serniki i mazurki już nieco Ci się znudziły, tu także jest alternatywa - na świąteczny deser idealnie sprawdzi się uwielbiane ciasto szpinakowe.

 

Świąteczna Bomba Witaminowa

Składniki:

- 1 woreczek mieszanki sałat Bolero mix (burak czerwony, cykoria endywia, sałata fryzyjska) 180 g

- 1 woreczek Szpinaku młodego marki Eisberg 80 g

- 12 pomidorków koktajlowych

- 200 g sera feta

- 170 g świeżego ananasa

- 30 g suszonych pomidorów

- 50 g pestek słonecznika

- 50 g orzechów włoskich

 

Dressing:

- 6 łyżeczek oliwy z oliwek

- 6 łyżeczek octu balsamicznego

- 1 ząbek czosnku

- garść świeżej kolendry

- szczypta świeżego majeranku

- sól

- pieprz

Przygotowanie:

Gotową mieszankę sałat Bolero mix ułożyć w miseczce. Dodać pokrojony w kostkę ser i ananasa, orzechy, uprażone na suchej patelni pestki słonecznika oraz pocięte na ćwiartki pomidorki koktajlowe. Całość połączyć ze szpinakiem i pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami, następnie polać przygotowanym dressingiem.

Smacznego!


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Hera 15.04.2019 21:50
No napewno jak przez dwa dni zjem nawet wiadro ,to odrazu przytyje 100kilo . To niech rolnik karmi swinie tylko przez swieta a po swietach sprzeda tucznika .

ReklamaZakład Pogrzebowy Hades S.C. 24/h 600451593, 781791731
Reklama
Wystawa Magdalenki
noc muzeów
festiwal nowogrodziec
500lat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: IgorTreść komentarza: To już będą wiedzieć kto gdzie jest, za co płaci, co robi, gdzie się melduje, co załatwia ... Wszystko ! Inwigilacja jak w KoreiData dodania komentarza: 23.05.2025, 11:55Źródło komentarza: Unijny dowód tożsamości. Wiadomo, od kiedy ma obowiązywaćAutor komentarza: ktosiek kumacjuszTreść komentarza: Po pierwsze trumny nie zbeszcześcili tylko razem z trumną pochowali do nowej, po drugie żadnych rzeczy a tym bardziej poświęconych (u ewangelików nie święci się rzeczy wodą święcona ani niczym innym :) nikogo nie pozbawiono. JEDYNIE SARKOFAG trafił do konserwacji!Data dodania komentarza: 23.05.2025, 11:35Źródło komentarza: Co z pomnikiem Wincklera? "Miał wspaniały sarkofag, a została mu zwykła trumna i kopiec ziemi"Autor komentarza: Alumn czyli kleryk.Treść komentarza: Teraz poczytajcie sobie w mediach, co to była za organizacja -grupa- "Chuligani Wolnego Miasta". I jakie ślady pozostawiała na ciałach swoich liderów. Będzie kolorowo. To lepszy dokument niż ten tu opisany. Nie da się go bez bólu usunąć.Data dodania komentarza: 23.05.2025, 10:46Źródło komentarza: Unijny dowód tożsamości. Wiadomo, od kiedy ma obowiązywaćAutor komentarza: Kalendariusz.Treść komentarza: Udogodnienie w czasach dalej trwającej rewolucji cyfrowej, ale i kolejny , teraz już prawie globalny sposób kontroli, nad każdym obywatelem. Spełnia się przepowiednia Stanisława Lema. Przypomnę młodym obywatelom, że Stanisław Lem urodził się we Lwowie (ówcześnie na terenie II Rzeczypospolitej), najprawdopodobniej 13 września 1921 roku, w rodzinnym mieszkaniu, przy ulicy Brajerowskiej 4, w zamożnej rodzinie żydowskiej, jako jedyne dziecko Samuela Lehma (1879–1954), lwowskiego lekarza i Sabiny Wolner (1892–1979). Był futurystą , autorem wielu poczytnych, wśród polskiej młodzieży książek.Data dodania komentarza: 23.05.2025, 10:33Źródło komentarza: Unijny dowód tożsamości. Wiadomo, od kiedy ma obowiązywać
ReklamaPowiat Lubań
Reklama