Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
niedziela, 5 maja 2024 01:10
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Bakteria wytwarzająca niebezpieczną toksynę wykryta w Tatarze Wołowym

Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące jednej z partii tatara wołowego produkowanego przez firmę Łuków. W produkcie wykryto bakterię wytwarzającą niebezpieczną toksynę, która może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy.
Bakteria wytwarzająca niebezpieczną toksynę wykryta w Tatarze Wołowym

Zagrożenie dla zdrowia publicznego stało się przedmiotem zainteresowania po tym, jak Państwowa Inspekcja Sanitarna odkryła obecność bakterii Escherichia coli wytwarzającej toksynę Shiga (STEC) w czterech z pięciu badanych próbek tatara. Zakażenie bakterią STEC jest poważnym zagrożeniem, które może skutkować krwotocznym zapaleniem okrężnicy, a w rzadkich przypadkach prowadzić do zespołu hemolityczno-mocznicowego (HUS) lub zakrzepowej plamicy małopłytkowej.

Szczegóły dotyczące zagrożonego produktu:

- Nazwa produktu: Tatar wołowy, 200 g

- Numer partii: 1032604

- Termin przydatności do spożycia: 26.04.2024

- Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A., Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, numer identyfikacyjny PL 06110266 WE


W odpowiedzi na wykrycie niezgodności, producent natychmiastowo zainicjował procedurę wycofania produktu z obrotu. Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania produktu, aby zapewnić bezpieczeństwo konsumentów.

Zalecenia dla konsumentów są jasne: nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia niepokojących objawów zdrowotnych po spożyciu produktu, konieczny jest natychmiastowy kontakt z lekarzem.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
ReklamaZakład pogrzebowy ZGiUK Lubań
ReklamaPunk Pobrań COVID-19 i badania laboratoryjne
Reklama
Reklama
News will be here
Reklama
News will be here
ReklamaPowiat Lubań
Reklama